Lägga golv i köket

I samband med en köksrenovering är det såklart alltid bra att se över golvet. Passar det gamla golvet till den nya inredningen? Hur slitet är golvet och hur påverkar det utseende och livslängd? Köket är kanske vårt mest använda rum, där vi både lagar mat och umgås med familj och vänner. En knutpunkt för bostaden, och som sådan såklart utsatt för mer slitage än andra rum.

När du lägger nytt golv i köket har du alla möjligheter att skapa ett golv som sätter sin prägel på köket och blir både snyggt och funktionellt. Beroende på vilken stil du vill ha i köket kan olika typer av golv passa olika bra. Är du ute efter en rustik känsla kan kanske ett lackat trägolv eller ett golv med stenplattor passa bra, men i ett modernare kök kanske slipad betong eller vinylplattor är ett bättre val. Oavsett vilket golv du väljer ska du alltid, om du vill ha ett så bra resultat som möjligt, anlita en golvläggare med kunskap om golvtypen.

Stengolv

Stengolv är oftast kvadratiska stenplattor eller keramikplattor, men kan även vara till exempel tegelplattor. Ett stengolv är tåligt och kan kombineras med golvvärme, viket kan vara bra eftersom de annars kan upplevas som lite kalla. Stengolv är även mycket hårda vilket gör att glas, tallrikar och koppar som tappas för det mesta går sönder. Så har man mycket porslin man är rädd om är stengolv inte det bästa valet. Om man däremot är försiktig och har behov av ett golv som tål hårda tag så är stengolv utmärkt.

Plast- eller linoleummatta

En plast- eller linoleummatta har den stora fördelen att du kan få dem i princip i vilken kulör eller i vilket mönster du vill. Mattor av plast och linoleum är dessutom tåligare än man tror och är samtidigt mjuka och sköna att gå på. Plast- och linoleummattor har naturligtvis också den inte oviktiga fördelen att de ofta är mycket billigare än andra material.

Vinylplattor

Med kvadratiska vinylplattor kan du skapa rutmönster i olika nyanser eller i svartvitt, en mycket populär golvlösning i svenska kök. Vinylplattor är lätta att skära till och att lägga och passar mycket bra i kök i funkishus, men även i moderna kök där man vill att golvet ska bli lite av ett utropstecken.

Betonggolv

Ett betonggolv som gjuts och slipas blir både vackert och extremt tåligt. Betonggolv har kommit starkt på senare år och kommer säkert att bli än mer populärt de närmaste åren. När betong slipas får den en blank yta som sedan kan oljas eller vaxas för att ge ett mjukare intryck. Resultatet blir ett golv som är både skönt att gå på, stilmässigt överlägset och som kan hålla i evighet, oavsett vad det utsätts för.

Trägolv

Trä är ett känsligt material, och därför inte jättevanligt i kök. Men ett lackat eller hårdvaxoljat trägolv kan hålla bra i ett kök, även om det utsätts för fukt och tappade grytor. Ett skurgolv i furu eller gran kan vara ett bra val om du vill ha en lite gammaldags känsla i köket. Till ett köksgolv ska man alltid använda ett hårt träslag.

Anlita golvläggare i Stockholm

Det ställs höga krav på ett köksgolv, och du bör anlita en professionell golvläggare för jobbet. Bor du i Stockholm hittar du antagligen lätt flera golvläggare bara i din stadsdel, men de flesta golvläggare i Stockholm arbetar över hela Storstockholm. Välj en golvläggare som uttryckligen har vana av att lägga den typ av golv du vill ha, och var även noga med att kolla referenser och tidigare omdömen och dessutom att jämföra offerter från flera olika golvläggare.

På sidan https://www.golvläggarestockholm.biz kan du läsa mer om hur golvläggare arbetar.

18 Apr 2019